Loading

Volkswagen kormánymű felújítás ár és hiba okai

Volkswagen kormánymű felújítás ár és hiba okai

Összefoglaljuk mit érdemes tudni a Volkswagen kormányművekről vagy röviden VW kormányműről. Kezdjük magával a Volkswagen konszernnel. A cég eredeti koncepciója az alacsony árú, verhetetlen minőségű „népautó” volt. Az alacsony ár már a múlté, a márka presztízse töretlen a 2015-ös dízelbotrány ellenére is.  A Volkswagen AG az egyik legjelentősebb autógyártó, az elmúlt évtizedekben magába integrálta az Audi, Seat, Skoda, Porsche márkákat (valamint a Bugatti, Lamborghini, Bentley luxusmárkákat is). Ez azért fontos számunkra, mert amikor Volkswagen kormányművekről beszélünk, tudhatjuk, hogy nagyon hasonló fejlesztések vannak az egyes márkákban is. Így tudja ugyanis a cég kihasználni a méretgazdaságosságban rejlő lehetőségeket.

Legkeresettebb Volkswagen kormánymű típusok

Volkswagen Passat kormányművek 2005-ig hidraulikus kormányművek, ezeket váltották fel az elektromos kormányművek (egészen pontosan elektromechanikus kormányművek). Mindkét típusból több változatot fejlesztett ki a cég, ezek egymással nem felcserélhetőek. A Passat Variant és Passat CC kormányműve szintén újabb típus. Ezért nagyon fontos a pontos beazonosítás alvázszám alapján. Gyakori a meghibásodás a 2003 utáni Volkswagen Golf kormánymű típusokban is, a tendencia sajnos az, hogy kormánymű hiba sokszor 100.000 km környékén már jelentkezik. Tapasztalataink alapján a  kezdeti Volkswagen Tiguan kormányműveknél és a Touran típusokban a legmagasabb a kormánymű halandóság 10 éves kor felett. A Volkswagen Caddy kormányműveknél is gyakori az elektromos hiba feltehetően a nagy igénybevétel miatt a kis haszongépjárműveknél.

Egyéb, nem a leggyakoribb hidraulikus Volkswagen kormánymű típusokkal szerelték a Passat B5, Transporter T4, T5, a VW Sharan, Golf 4, Golf 5 típusokat.

Volkswagen kormánymű hibák, okai

Hidraulikus típusoknál leggyakoribb az olajszivárgás, a lógás, kopogás. Az ok legtöbbször valamilyen kopás, ami sokszor rozsdásodás vagy túlzott igénybevétel (pl.: szélesebb gumik) eredménye.

Elektromos típusoknál egyaránt előfordul mechanikai hiba, ez lehet kopogás, lógás. Elektromos hiba esetén néha vagy teljesen elmegy a szervó, elképzelhető, hogy nem is lehet kommunikálni a kormányművel. Gyakori az is, hogy rezeg a kormány, aszimmetrikus a szervóhatás, egyik irányba nem segít rá, ami a nyomatékszenzor hibára utal. Ez a Volkswagen kormányműveknél típusbetegség. Nagyon gyakori meghibásodás a VW kormányszög jeladó hiba.

Minden javítás vagy felújítás után próbapadon tesztelni kell a kormányműveket, ennek jegyzőkönyvét, valamint a garancialevelet kérjük el.

Volkswagen kormánymű javítás

A kormánymű javítás vagy felújítás az autószerelés egy speciális területe. Speciális ismereteket, célszerszámokat igényel nem rutin szerelői feladat. Legyen szó hidraulikus típusról vagy elektromos kormányműről a feladatot erre szakosodott specialista cég végzi. Jellemzően úgy történik, hogy az autószervizben kiszerelik a kormányművet és elküldik a kormánymű felújítóhoz. A szervízzel már a hibajelenségeket összegyűjtve következtetni tudunk a Volkswagen kormánymű hiba okaira. A felújítás után visszakerül a szervizbe és visszaszerelik. Mindenképp olyan szervizt válasszunk a feladatra, aki rendelkezik szabad emelővel, hiszen egy Volkswagen kormánymű felújítása pár napot igénybe fog venni (hacsak nem az azonnali cserét választjuk). Elektromos típusoknál fontos a diagnosztikai vizsgálat, a hibakód kiolvasása a hibatárolóból.

Kormánymű felújítás vagy csere?

Szerencsés az az eset, amikor mindkét lehetőség szóba jöhet és választhatunk. Ennek egyik feltétele, hogy a hibás kormánymű javítható legyen, tehát például ne legyen kopott a fogasléc, ne legyen átrozsdásodva a króm felület és persze ép legyen a kormánymű öntvényháza. Ekkor is érdemes mérlegelni a várható költségeket. Az elektromos VW kormánymű felújítás nagyon gyakori, hiszen itt százezreket lehet megspórolni egy új kormányművel szemben.

VW Passat Tiguan Touran Audi-Q3 Volkswagen elektromos-kormanymu-cseredarab

Kormánymű ár

A Volkswagen kormánymű árak összefoglalását kezdjük a javítással vagy felújítással. (A javítás elvileg csak a hiba elhárítását jelenti, a felújítás ettől jóval többet: a kopó alkatrészek cseréjét, új porvédő harangokat, a kormánymű védőfestékkel való ellátást, zsírzást, beállítást, stb. A gyakorlatban azonban össze-vissza vannak használva a kifejezések. Legjobb ha tájékozódunk, hogy mit is kapunk a pénzünkért.) A kormányműfelújítás ára hidraulikus kormányműveknél olajfolyás esetén nálunk 65.000 Ft-nál kezdődik. Elektromos kormányműveknél mechanikai hibák legtöbbször 100 ezer forinton belül, az elektromos hibák többsége 100-150 ezer forint körül javítható.

Mire vigyázzunk, ha kormányművet javíttatunk vagy cserélünk?

A kormánymű javítás és a ki-be szerelés alaphangon százezer forintos nagyságrend, érthető, hogy sokan tájékozódnak a döntés előtt. Nem feltétlenül a legdrágább megoldás a nyerő. Sokkal többet tehetünk magunkért (és az autónkért), ha tisztában vagyunk a buktatókkal és megbízható, speciálisan erre szakosodott cégtől vesszük igénybe a szolgáltatást. Joggal elvárható, hogy ilyen esetben készséges ügyfélszolgálattól gyors és teljes körű segítséget kapjunk.

Volkswagen kormánymű beazonosítás cseréhez

Elektromos esetekben az autószerelő részéről is merülhetnek fel kérdések a pl. a „feltanítás” kapcsán. Egy jó kormányműves vállalkozás ilyenkor is segít. Fontos az is, hogy milyen szervizben szereltetjük az autónkat. Ha például a porvédő gumiharang nem megfelelően kerül rögzítésre (vagy ki sem lett cserélve) a bejutó víz rozsdásodást vagy elektromos hibát okozhat. Időzítés! Nem javasolt kormánymű hiba esetén használni az autót. Ha mégis erre kényszerülünk, fontos, hogy a javítás vagy a cseredarab beszerelése minimális időt vegyen igénybe. Nálunk van lehetőség előre egyeztetett időpontra küldeni cseredarabot egyenesen az autószervizbe. Elektromos típusoknál kérje kollégáin segítségét a beazonosításban. Ugyanazt az évjáratot is szerelhették ugyanis többféle kormányművel. A legbiztosabb, ha tudjuk a gyári számot, enélkül az alvázszámból tudjuk beazonosítani a keresett típust.

MAN, SCANIA – Volkswagen kormánymű?

Mivel a két márka kamionjai, teherautói is a Volkswagen csoporthoz tartoznak, ezért mondhatjuk, hogy ezek alatt is Volkswagen kormányművek üzemelnek még ha a golyósoros kormányműveket nem is saját gyártásban készíti a VW AG. Kamion kormányművek javításában is számíthat cégünkre, ezek forgalmazása nincs a palettánkon.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT