Posted on

A Fiat Punto szervójavítás

Az Fiat Punto szervó működése

A Fiat Puntot 1999-től szerelik elektromos kormányoszloppal. A Fiat Punto szervójavítás megismeréséhez tudnunk kell, hogy mi a kormányoszlop működési elve, meg kell érteni annak alapjait.

Fiat Punto

Fiat Punto szervójavítás – az alapok

A rendszer 100%-ig elektromos, nem tartalmaz hidraulikus folyadékot. Ez jóval egyszerűbbé teszi a rendszert. A rásegítést végző elektromotor a kormány alatt, a kormány rúdon helyezkedik el. Ezt a fajta megoldást kisméretű autókon alkalmazták mint pl.: a Punto és Opel Meriva. Azonban ahogy a technika fejlődött mostanra már nagyobb méretű autókon is előszeretettel használják.

Az Fiat Punto szervó működése

A szervóhatás működését egy szenzor szabályozza. Két adatot vesz figyelembe a szervóhatás mértékének meghatározásához. Az autó sebességét, és a kormánykerékre kifejtett erőhatást. Ennek célja, hogy mindenki számára egyszerű legyen a kormányzás, valamint nagy sebességnél stabil, alacsony sebességnél könnyen kezelhető legyen a kormány.

Fiat Punto szervóhiba, hibajelenségek

Ha elektronikus kormányrásegítő rendszer nem működik megfelelően, a műszerfalon lévő figyelmeztető lámpa felgyullad. A kormányzás szokatlanul nehézzé válik, hibásan, egyáltalán nem működik. Ez azt jelenti, hogy a szervó rásegítés akadozik, vagy teljes mértékben megszűnik. Ez gyakorinak számít a Puntok esetében, napi szinten keresnek meg minket ezzel a panasszal. Ez nagy mértékben köszönhető a magyar úthálózatnak.

Fiat Punto szervójavítás vagy csere?

A márkaszervizek többsége akár 500 000.- is elkér a szervókormány és annak elemeinek cseréjért. Ez kellemetlen lehet a garancia lejárta után. A szervó egység javítását a szervizek, autószerelők nem vállalják, mivel nincs meg hozzá a speciális berendezésük. Ilyenkor keresnek meg minket.

Fiat Punto szervójavítás folyamata

Ahogy az autószerelők nem javítanak kormányoszlopokat, úgy mi sem javítunk autókat, csak annak szervó alkatrészeit. A kiszerelést nem tudjuk megoldani, azonban több partner szervizzel dolgozunk együtt. Ennek előnye, hogy tudjuk, megbízható kéz végzi a szervó fel, és leszerelését. A kommunikáció jóval gördülékenyebb, nem kell minden szükséges információt ügyfeleinktől kérdezgetni. A javításhoz szükségünk van a hibakódokra. Ezt követően a szervó hibák megállapítása teljes mértékben elektromosan történik, nem jáccik közbe emberi tényező. Mind a hibás, mind a potenciális hibaforrásokat is cseréljük. Ennek célja, hogy javítsunk időtálló legyen, megóvva ügyfeleinket jövőbeli szervó hibáktól.

Fiat Punto szervójavítás ár

A feltárt hibáktól függően 80 000.- és 100 000.-ba kerül. Ez meg sem közelíti a gyári alkatrész árát, ugyanakkor minősége közel áll hozzá.

Aki szeretne bővebben olvasni az I40-ről annak ajánlanám a Népítélet oldalát.