Loading

Hidraulikus kormánymű javítás

A hidraulikus kormányművek meghibásodása során a következő hibajelenségeket szokták ügyfeleink leggyakrabban tapasztalni. A leírt hibajelenségeket kiváltó okok miatt romlik az autó irányíthatósága, ez pedig komoly biztonsági kockázatot jelenthet.

Kopog a kormánymű – a kormánymű kopogását a fogasléc fogainak vagy épp az orsó tengelyének kopása okozhatja. De a csapágy vagy a támasztópersely is elkophatott. Előfordulhat, hogy a porvédő szakadt ki, és szennyeződés kerülhet a finoman működő alkatrészek közé.

Ilyenkor a kopott alkatrészek cseréje oldhatja meg a problémát. Előfordulhat, hogy a kopás olyan mértékű, hogy az egész kormányművet ki kell cserélni.

hidraulikus kormánymű csere -1

Szivárog az olaj – a kormánymű folyásának, azaz az olaj szivárgásának a leggyakoribb oka a szimeringek elhasználódása szokott lenni. Ennek a hátterében azonban valamilyen más probléma is állhat. A szimering, azaz O-gyűrű, funkciója szerint tömítőgyűrű. A szimering elhasználódása mögött pedig a kormánymű, vagy annak egyes részeinek fokozott igénybevétele állhat. A kormánymű porvédő harangjainak sérülésétől por vagy víz kerülhet a fémfelületre. A por pedig karcolást és kopást okoz, a bejutó víz pedig korrodálhatja azt. Az amúgy tükörsima krómozott felület ilyenkor érdessé válik és kopást okoz.  Ezért a javítás során megköszörüljük, polírozzuk a fémfelületet, mielőtt  természetesen kicseréljük a komplett tömítés garnitúrát.

hidraulikus kormányművek -2

Lóg a kormánymű – a kormánymű lógását a támasztópersely vagy a csapágy kopása szokta okozni. A lógó kormánymű nem feltétlenül okoz azonnal problémát. Azonban egy időzített bombaként tekinthetünk rá, mivel fokozza a kormánymű többi alkatrészének az elhasználódását, ezért nem szabad sokáig halogatni a lógó kormánymű kezelését.

Ennek a hibának a javítása a kormánymű teljes szétszerelésével jár. Ki kell cserélni a hibát okozó támasztóperselyt, vagy éppen a csapágyat. A szimeringeket, azaz tömítőgyűrűket is minden esetben ki kell cserélni, és a kormányműhöz való zsírral megfelelően ellátni.

Ha a kormányműve folyik, lóg vagy kopog, a legtöbb esetben javítható! A hidraulikus kormányművek javításainak árai nagyon különbözőek, ezért minden esetben egy gyors árajánlat előzi meg a felújítást.

Bevizsgálás után tájékoztatjuk a kormánymű állapotáról.

Minden munkánkra 1 év garanciát vállalunk.

Érte megyünk Budapesten és országosan is.

Csomagolási információk:

 • Olajfolyás elkerülésére csomagolja dupla nejlonba az alkatrészt!
 • Védje a csatlakozókat, kiálló részeket – gondosan csomagolja be!
 • Erős falú kartondobozt használjon.
 • Töltse ki a dobozban az üres részeket, hogy az alkatrész ne mozoghasson!

* Javítás után vissza is szállítjuk

* Javítjuk tehergépjárművek kormányműveit is

* 1-3 munkanapon belül kész

hidraulikus kormányművek -3

Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk 8-17 óráig elérhető: kollégáink rövid időn belül válaszolnak!

Messengeren

Írok, kérdezek vagy csatolmányt, fényképet küldök

Viberen

Írok, kérdezek vagy küldök fotót az alkatrészről, forgalmiról

Visszahívást kérek

Kollégánk munkaidőben visszahívja, ha megadja a számát!

Visszahívást kérek

Kollégánk munkaidőben visszahívja, ha megadja a számát!

hidraulikus kormánymű javítás -4

Egyéb kormánymű hibák, amikkel gyakran találkozunk

Kormánymű holtjáték – kormánymű holtjátéka az a jelenség, amikor a kormánymozgást úgy tudjuk végezni, hogy a kerekek nem mozdulnak el. Ennek a mértéke lehet 5-15 fok vagy 2-4 cm, amely még nem jelent problémát, határon belüli.  Egyszerű letesztelni, a kerekek egyenes állása mellett a kormányt jobbra, illetve balra mozdítjuk el, addig míg a kormányzott kerekek nem mozdulnak. Megfigyeljük a kerekek késésének mértékét.

Ez a típusú kormánymű hiba utalhat kopott kormányműre, esetleg lógó csapágyakra. De előfordulhat, és igen gyakori, hogy a kormányösszekötő gömbcsuklóinak a hibája okozza a holtjátékot. Szerencsésebb eset, legalábbis anyagilag, ha egyszerűen csak a gumik nyomása nem megfelelő.

Kormánymű felújítás, a kopott alkatrész cseréje a jellemző megoldás ebben az esetben. Először ki kell deríteni a pontos okokat, majd az adott alkatrész kopottságának, elhasználódottságának mértékét, és ezután tudunk mérlegelni a lehetséges megoldásról, annak költségeiről.

Okozhat holtjátékot a perselyek, csapágyak lógása, ami viszonylag könnyen orvosolható, amennyiben az öntvényház nem sérült. Ha nem ezek okozzák a problémát, akkor a kormánymű felújítás jóval költségesebb, hiszen fogaslécet és orsótengelyt is kell cserélnünk.

Akad a kormánymű – érezhetjük úgy, hogy a kormánymű akad, ha a gömbfejek, csapágyak kopottak, korrodáltak.

A kormánymű akadása, szoros működése, illetve a problémával összefüggő megnövekedett holtjáték fokozottan balesetveszélyes, ezért mielőbb nézessük át az autót és az akadó kormánymű esetében a kopott, megrongálódott alkatrészek cseréje a megoldás. Mindenképpen szakember vizsgálja át az autót, ha ilyen problémával szembesülünk.

Gyakori az is, hogy elmegy a szervóhatás, emiatt pedig úgy érezzük, mintha megakadt volna a kormány. Igen kopott kormányműveknél előfordul a fogasléc oly mértékű kopása, hogy a kormánymű akad vagy átugrik.

 

hidraulikus kormánymű felújítás

Túl könnyű mozgatni a kormányt vagy csak egyik irányba van rásegítés, a kormánykerék ide-oda mozgása nyugalmi állapotban – ha a kormányt túl könnyen tudjuk mozgatni, akkor gyanakodhatunk, hogy a szervokormánymű orsótengelyén lévő vezérlőszelep meghibásodására. Ez jelentheti a vezérlőtengely gyűrűinek elhasználódását, vagy a kormánymű öntvényházának kopását.

A túl könnyű kormányzás nagy sebességnél labilissá teszi a közlekedést, ezért nem javasolt közlekedni az autóval, ha az említett jeleket tapasztaljuk. Forduljon kormánymű specialistához.

Hogy történik a javítás?

 • Futárt tudunk küldeni, aki elszállítja a kiszerelt kormányművet az ország bármely pontjáról, vagy behozhatja személyesen is a 1143, Budapest, Gizella út 18-ba.
 • Amint beérkezik hozzánk a kormánymű, megállapítjuk a hibát és felhívjuk telefonon, hogy pontosan mennyibe kerül a javítás.
 • Megjavítjuk a kormányművet és visszaszállítjuk Ön/autószerelő címére vagy elviheti személyesen is.
 • Ha ki van szerelve a kormánymű töltse ki a Futár és nyomja meg a „Kérem a futár” gombot itt az oldalon

Ha kérdése van, vagy szeretne többet megtudni a kormányműjavítás menetéről, részleteiről, hívjon minket. Szívesen segítünk!

+36 30 083 3553

Kormányművek hibái

Önnek milyen típusú szervója van? Ha nem tudja pontosan kérje telefonos segítségünket!

Még nincs kiszerelve?

A javításhoz a kormányművet ki kell szerelni. A legjobb, ha egy közeli autószerelővel kiszerelteti a kormányművet.

Ha nem ismer megbízható autószerelőt vagy nem akar keresgélni, Budapesten a 16. kerületi partnerszervizünk ki is szereli Önnek. Évek óta dolgozunk velük, megbízhatóak. A ki-és beszerelés ára kb. 50 ezer forint, ez egy hozzávetőleges ár, függ a típustól, a rozsdásodás mértékétől, stb. Ha ezt választja, vigye az autóját a szervizbe, onnantól minden a mi dolgunk. A megjavított alkatrészeket visszaszerelik majd az autóba és Ön máris beülhet.

További információért hívja ügyfélszolgálatunkat: +36 30 083 3553

Mi a teendő, ha a szerelő kiszerelte?

 • Hozza be személyesen is a 1143, Budapest, Gizella út 18-ba (ennek az az előnye, hogy így jut be hozzánk a kormánymű vagy szervószivattyú a leggyorsabban.
 • Küldünk futárt a kiszerelt kormányműért, csak jelezze ezt felénk ezt a fenti „Küldjék a futárt!” kitöltésével.

Miért érdemes az EPS Optimum Kormányműszerviz Kft-t választani?

1 vagy 2 nap javítási idő. Amíg a kormányművet javítjuk, az autó általában foglalja a helyet az emelőn, ezért igyekszünk a legrövidebb időn belül elvégezni a felújítást.

Nálunk a porvédők cseréje benne van az árban. Ez akadályozza meg, hogy ne rozsdásodjon a kormánymű. Ha ez nem megfelelő, a kormánymű néhány hónapon belül tönkremehet.

H-engedély – minden javításra.

Kormánymű Javító Specialista vállalkozás vagyunk. A legtöbb típus gyakran megfordul nálunk, ezért van rutinunk a felújításban.

Elektromos kormányművet, elektromos kormányoszlopot, elektrohidraulikus szervót is javítunk.

Javítunk golyósoros vagy golyóorsós kormányműveket is (teherautók, kamionok, buszok kormányművei).

Mi történik, ha nem javítható a kormánymű? Mi akkor sem hagyjuk cserben, ha a kormányműve nem javítható. Legtöbb esetben tudunk biztosítani cseredarabot kedvező árakon, garanciával. Készleten is tartunk a gyakori típusokból.

Hogyan csomagolja be a kormányművet, ha mi küldjük a futárt?

1 Szerelje le róla az axiális csuklókat.

2 Csomagolja a kormányművet dupla nejlon borításba az olajfolyás elkerülésére.

3 Töltse ki a dobozban az üres teret papírral, ronggyal.

4 Zárja le a dobozt ragasztószalaggal.

+1 Töltse ki és küldje el az oldal tetején a „Küldjék a futárt” űrlapot.

Mire figyeljen, ha hidraulikus kormánymű cseredarabot akar vásárolni?

 • A cseredarab beszámítása. Mi a leadott alkatrész árát azonnal beszámítjuk az árba.
 • Pontos kormánymű típus /gyári szám, alvázszám.

A hidraulikus kormányműjavítás további részletei

Ahhoz, hogy meg tudjuk tisztítani a kormánymű alkatrészeit, darabjaira kell szednünk. Ezután látható pontosan a hiba oka. A kopott alkatrészeket cseréljük, ezek lehetnek: csapágyak, perselyek, teflongyűrűk, szimeringek. A rozsda okozta berágódásokat visszamunkáljuk. Nem dolgozunk olcsó anyagokkal, nehogy egy néhány ezer forintos spórolás később sok bosszúságot és komoly költségeket okozzon. Ha elküldik, ellenőrizzük az axiális csuklókat, és minden esetben cseréljük a porvédő gumiharangokat. Az összeszerelést követően beállítjuk a kormányművet, hogy működése optimális legyen.

A kormánymű javítása után fontos a futómű beállítása is, ami néhány ezer forintos tétel, ne feledkezzen meg róla.

Javítjuk kisteher gépjárművek, teherautók, kamionok, buszok kormányműveit is.

A részletekről telefonon tudnak felvilágosodást adni kollégáink: +36 30 083 3553

Ha szeretne árajánlatot kérni, fotózza le a forgalmit és küldje el nekünk. Ha már ki van szerelve a kormánymű, küldje el a gyári számát.

Ismert gyártók termékeit forgalmazzuk, ezek gyári minőséggel azonos alkatrészekkel felújított kormányművek, amik jóval kedvezőbbek az új termékek árainál.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT