Loading

Kormánymű javítás ár: elektromos és egyéb kormánymű hibák

Kormánymű javítás ár: elektromos és egyéb kormánymű hibák

Ha a szervó nem működik megfelelően legtöbbünk azonnal szervizbe viszi az autót, hogy nézze meg a szakember, mi lehet a hiba. Ugyanakkor előre fel is készülhetünk, hogy kormánymű javítási árakra számíthatunk. Egyrészt elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, másrészt senki nem fog félrevezetni és felesleges kiadásokba verni minket. Kormánymű vagy egyéb szervóhiba? Mitől függ a kormánymű felújítás ára? Árak hidraulikus és elektromos kormányműelektromos kormányoszlop és szervószivattyú javítás esetén. Árak elektromos és mechanikai kormánymű hibák esetén. Hidraulikus kormányműnél a felújítás kb. 55-75 eFt, elektromos kormányműveknél kb. 90-140 eFt. De lássuk a kormánymű javítás árakon felül miket kell mindenképpen megnéznünk!

Kiindulási pont: kormánymű felújításra van szükség?

Hidraulikus kormánymű esetén akár magunk is láthatjuk, ha a kormányműből olaj folyik, akkor eljött az idő a felújításra. Elektromos kormányműveknél a műszerfalon ég a szervólámpa (EPS és nem az ESP!) és nem működik a szervó. Ez a két leggyakoribb eset, amikor viszonylag könnyű megállapítani a kormánymű hibát.

szervóhiba a műszerfalon - kormányműfelújítás árak

Kiben és miben bízhatunk?

Mivel a kormányművet nem nézegetjük minden nap, igazából nem is foglalkozunk vele, hogy egyáltalán létezik, ezért sokan a legolcsóbb megoldást keresik, ha kormánymű felújításról van szó. Nem gondolunk bele, hogy mi lesz a következménye, ha nem lesz jó minőségű a felújítás és még egyszer végig kell járnunk az egészet: időpont a szervizben, nélkülözni az autót, nem beszélve arról, hogy ki fizeti a költségeket. Mindenhol előfordulhatnak garanciális meghibásodások, de profi munkával ezek száma töredékére csökkenthető. Akkor most válasszuk a legdrágább céget? Nem feltétlenül. Itt van néhány tipp, amiket mi is könnyen megtehetünk azért, hogy a számunkra legjobb megoldást válasszuk.

Ha a cégről pozitív ügyfél véleményeket és értékeléseket találunk valószínűleg mi is elégedettek leszünk.

Ha a céget megtaláljuk a Google találati listájában (nem csak a fizetett hirdetések között) szintén jó pont.

Számla, garancia. Alapelvárások, de kérdezzünk rá.

Ingyenes a bevizsgálás? Ingyenes a szállítás? Tízezres nagyságrendbe kerülhet, ha nem tisztázzuk előre. Nem beszélve arról, ha nekünk kell bajlódnunk a csomagfeladással.

Profi minőségben dolgoznak? Legtöbbünket nem érdeklik a technikai részletek és nagy részt nem is tudjuk ellenőrizni, mivel nem látunk bele a kormányműbe. A lényeg, hogy tükörsimák legyenek a csúszófelületek, ki legyen cserélve az összes kopó alkatrész és legyen kicserélve a porvédő harang. Ezekre rákérdezhetünk, utóbbiról magunk is meggyőződhetünk.

Milyen tesztberendezéssel ellenőrzik a felújítás minőségét? Gyári értékeknek megfelel az elektromos kormánymű működés közben? Jegyzőkönyvet kapunk minderről? Újabb pont, amivel biztosíthatjuk magunkat.

kormánymű felújítás árak mellett ellenőrizze legyen tesztpadon tesztelve

Ismerik az én autótípusom típushibáit? Gyakran javítanak ilyet? Ez főleg elektromos kormánymű felújításnál fontos. Olyan céget érdemes választanunk, aki nem a mi kormányművünkkel fog kísérletezni, hanem ismeri és gyakran találkozik a típussal.

Az sem utolsó szempont, hogy egy adott cég korrekt ügyfélszolgálattal rendelkezik-e, amiből már sokszor egy telefonos beszélgetésből is lehet következtetni. Csak ekkor várhatjuk ugyanis, hogy előre tájékoztatnak a kormánymű felújítás várható áráról, elérhetőek és válaszolnak a kérdéseinkre.

Passat Tiguan Touran Golf Audi Q3 elektromos kormánymű cseredarab  és kormánymű felújítás árak

Kormánymű felújítás ár

Ha elektromos kormányművet kell felújíttatnunk, százezres nagyságrendre készülhetünk. Nem mindegy az sem, hogy elektromos vagy mechanikus hibáról van szó. Előny lehet, ha raktárról azonnal cseredarabot kaphatunk a javítás árában. Így nem kell várnunk és nem is kerül többe. Ettől olcsóbb lehet, ha folyik a kormánymű, ilyenkor a legtöbb helyen 55-75 eFt-ot kell fizetnünk. Kivétel ez alól, ha a fogasléc kopott. Ilyenkor kopog a kormánymű vagy holtjátéka van. Ezek legtöbbször nem javíthatóak. Kérdezzünk rá, mert ha ennek ellenére visszakerül a kormányműbe, az újból folyni fog.

A kormánymű felújítás árához számoljuk hozza a ki- és beszerelés költségét is, ami kb. 40-50eFt.

Sokszor csak azt tapasztaljuk, hogy elment a szervó, de nem biztos, hogy kormánymű hibáról van szó. Lehet, hogy az elektromos kormányoszlop ment tönkre vagy az elektrohidraulikus szervószivattyú nem működik megfelelően. Kérjünk ingyenes szakmai segítséget az adott szervóhibához.

Garancia

Milyen garanciákat kaphatunk? Létezik a termékre (kormányműre) vonatkozó garancia, ez a jelenleg hatályos törvényi előírás szerint minimum 6 hónap a szavatosság. A legtöbb helyen garanciális hiba esetén 1 év jótállásra számíthatunk. A szervizgarancia azt jelenti, hogy a kormányműves cég ajánl olyan autószervizeket, akik munkáját már ellenőrizte és átmentek a rostán. Ki- és beszerelési garancia azt jelenti, hogy a kormánymű felújító cég hozzájárul a kormánymű ki és beszerelési költségéhez garanciális hiba esetén.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT