Loading

Volkswagen Passat kormánymű

Volkswagen Passat kormánymű

Ha a reggeli kávénk elfgyasztása után nyakunkba vesszük a reggeli várost, akkor a dugóban biztos össze fogunk futni egy-két passattal. Az első 1973-ban gördült le a gyártósorról, napokban pedig legyártották a 30 milliomodik modellt. Gondolom nem kell bemutatnom senkinek, mindenki ismeri. Cégünknek a passat 2008-tól lesz igazán érdekes, hiszen ebben az évben váltották le a hidraulikus kormányműveket elektromosra.

szervokormánynak három fajtája létezik: az elektrohidraulikus, hidraulikus és az elektromos. Az utóbbi, elektromos szervorendszerek nem régóta, csupán néhány évtizede vannak jelen az autóiparban. Kezdetben csak hagyományos olajnyomással működő kormányműveket javítottunk és a mai napig javítjuk is. Ezt ezen a linken éred el https://kormanymuszerviz.hu/kormanymujavitas-hidraulikus/ Mivel tartani akartuk a szintet a mai autókkal, ezért mi is körbejártuk a témát és végül pedig beszálltunk az EPS (Electronic Power Steering) szervízelésébe.

Mercedes a teszt padon és egy gyönyörű Volkswagen kormánymű a háttérben

Hibajeleségek

Azt nevezzük holtjátéknak, ha a kormánykereket mozdítjuk, de az autó ezt késve követi le.Lehet kopott kormánymű, rossz csapágyak. Az is lehet, hogy ezt nem a kormánymű hanem az autó futóműje okozza. Ez lehet a kormányösszekötő gömbcsuklóinak a hibája ,végtelen egyszerű esetben pedig a gumik nyomása nem megfelelő.

Egy villanyszervós autó 60-80 km/h között kisebb rásegítést ad a kormányra, azért hogy ne tudjunk nagy sebességnél hirtelen iránytváltani a gépjáművel. Nagy sebességnél is nagyon könnyű tekerni a kormányt, és nem nehezedik fel.

Letilt az elektronika, iszonyú nehéz lesz a kormány, figyelmeztető lámpa gyullad ki a műszerfalon. Ebben az esetben ki kell olvasni az autó elektronikájában tárolt hibákat.

Szoros kormányzás, nem tér vissza középre kanyar után a kormány

Kattogások, recsegések a kormány tekerésekor.

Érdekesség

Egy kormánygép normális használatban 300 ezer kilométertől kezdi megadni magát, de egy Budapesten futott autónál akár 80-120 ezer kilométerre is csökkenhet ez az érték. Még az időtálló tartósabb autók, jellemzően a német nagykocsik kormányműve is jelentősen túl van a megadott kopáson, mire elérik a 3-400 ezer kilométert, de nálunk ezeket az autókat simán használják hozzányúlás nélkül legalább dupla annyi ideig.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT