Loading

Hyundai i30 szervójavítás

Hyundai i30 szervójavítás

A Hyundai I30 szervó működése

Az i30-as és az i10 típusokat 2007-től kezdték elektromos kormányoszloppal szerelni. Ahhoz, hogy tudjuk hogyan is működik egy Hyundai i30 szervójavítás, meg kell értenünk a felépítését, működését.

Hyundai I30 kormányszervó javítás -alapok

 

 

Hyundai i30 kormányoszlop

Korábban csak kissebb személyautókba (Opel Corsa) szerelték ezeket a kormányoszlopokat, de a fejlődéssel már a nagyobb autók is megkapták ezt. Mint például az i30 vagy az i40-en. Ez már nem hagyományosan olajjal működik, hanem egy elektromotor adja a szervórásegítést. Ez a motor a kormány alatt helyezkedik el, így egy komplett egységet alkot, Elektromos kormányoszlop.

A Hyundai i30 szervókormány működése

Az elektromos kormányszervó előnye előnye a hagyományos szivattyúkkal szemben, hogy nem mindig dolgozik. Ennek a működési elve az, hogy a kormány elmozdulását és a kormánykerékre kifejtett erőhatást egy szenzoron keresztül figyeli, és ehhez biztosítja az elegendő rásegítést. A vezérlőegység feladata az autó sebességéből, illetve a kormányra ható nyomatékból meghatározzta a szervórásegítés mértékét. Nagyobb sebességnél több erőtkifejtést igényel , és kevesebbet ha az autó sebessége csökken. A rásegítés mértékét sajnos nem lehet szabályozni, ez egy gyári beállítás.

Hyundai i30 szervóhiba, hibajelenségek

Az elektronikus kormányrásegítő nem megfelelően működik akkor a óracsoporton lévő figyelmeztető lámpa jelez. A kormány elnehezedik, vagy természetellenessé válik a viselkedése, rosszabb esetben egyátalán nem működik a rásegítés. Sok esetben pedig mechanikus problémájuk lesz. Ennek fő kiváltó oka például a magyar útminőség. Egyértelmű, hogy a rengeteg ütődés nem tesz jót a szervókormánynak. Kopást rosszabb esetben pedig alkatrész törésthez is vezethet. Mechanikus alkatrészek törésekor a szervó le is tilthat, de nem ritka eset, hogy ujraindítás után helyreáll. Sajnos valami miatt letiltott a szervó, tehát valószínüleg javításra szorul.

 

Hyundai i30

Hyundai i30 szervójavítás vagy csere?

Amíg az autó garanciális nem gondolkozunk azon, hogy milyen árban lehet egy ilyen szervójavítás. A márkszervízben 600e Ft fölött van az új szervó ára. Ilyen esetben jöhet szóba a javítás, de minden képpen figyeljünk a minőségre. Mechanikus problémát legtöbbször a túlzott elhasználódás okozhatja. Elektromos részén például az okozhat problémát ha hosszabb ideig nagyobb feszültségnek vannak kitéve az alkatrészek pl.: moszfetek, ellenálások tehát ezek hamarabb fognak tönkremenni. Ha nem kapja meg a teljeskörű felujítást és tesztelést, akkor idő előtt kérhetünk időpontot a szervízben.A lényeg tehát, ha javíttatjuk, járjunk utána, milyen minőségben, milyen teszteléssel végzik a javítást.

Hyundai i30 szervójavítás (vezérlőegység elektronika)

 

Hyundai i30 szervójavítás (Vezérlőegység elektronika)

Hyundai i30 szervójavítás ár

A komplett javítás 140e és 200e Ft között mozog. Az ár minden esetben a hibától függ. Pontos árat hibakód vagy a szétszerelés és a hibamegállapítás követően tudunk mondani.

Ajánlatkérést ezen az oldalon keresztül tud nekünk küldeni. https://kormanymuszerviz.hu/gyors-ajanlat-kerese/

×
GYORS ÁRAJÁNLAT