Loading

Hyundai i40 szervójavítás

Hyundai i40 szervójavítás

A Hyundai i40 szervó működése

Az i40-es (és a SantaFé is) 2011-től kapta ezt a típusú elektromos szervókormányt. Ahhoz, hogy értsük, mit is takar egy Hyundai i40 szervójavítás, tudnunk kell, hogy milyen típusú és hogy működik ez a szervókormány vagy kormányszervó.

 

Hyundai i40 szervójavítás – az alapok

A teljes rendszer elektromos, nincs benne hidraulikus folyadék, olaj.  Mivel az elektromos szervórásegítést végző elektromotor a kormánykerék alatt, lefelé menő kormányoszlopra van erősítve, elektromos kormányoszlopról beszélünk. (Régebben csak kisebb autókhoz, pl. Fiat Punto kaptak elektromos kormányoszlopot, de a rendszer fejlődésével ez a nagyobb méret, az i40 számára is megfelelővé vált.)

Hyundai i40 szervó működése

A szervó működésének lényege, hogy a kormánykerék elmozdulását és az általunk kifejtett erőhatást, nyomatékot egy jeladón keresztül érzékeli és ehhez a megfelelő rásegítést adja. Az elektromos motor által meghajtott kormányrásegítést a szervokormány vezérlőegység működteti, amely a motor vezérléséhez érzékeli a kormánykeréken kifejtett nyomatékot és a gépkocsi sebességét. A jobb kezelhetőség érdekében a kormánykerék elforgatása nagyobb erőkifejtést igényel, ha a gépkocsi sebessége növekszik, és könnyebbé válik, ha a gépkocsi sebessége csökken. Többen jelezték, hogy túl könnyű a kormányzás, azaz túl nagy a rásegítés, ezen sajnos nem lehet állítani, gyári beállítás. Külön programot kapott a parkolási funkció, (ilyenkor nélkülünk forog a kormány, ami elsőre ijesztő lehet) és az igazat megvallva a járdától kb. 40 cm-re parkoláshoz képest egy gyakorlott sofőr sokkal jobbat tud. Mindent egybe vetve, azért jó kis fejlesztés az i40-es elektromos szervója.

 

Hyundai i40 szervóhiba, hibajelenségek

Először lássuk azokat a jelenségeket, amik nem feltétlenül szervóhibát jeleznek, hátha megkönnyebülünk. Ha az EPS figyelmeztető lámpa nem gyullad fel, normális lehet. A kormányzási erőszükséglet a gyújtás bekapcsolása után azonnal nagy lesz. Ez akkor következik be, amikor a rendszer elvégzi az EPS rendszer diagnosztikáját. A diagnosztika befejezése után a kormányzási erőszükséglet visszatér a normál állapotba. Ha egy kattanó zaj hallható az EPS relé felől, miután a gyújtáskapcsolót az „ON” vagy a „LOCK/OFF” állásba fordította szintén normál működés. Ha motorzaj hallható, mikor a gépkocsi áll vagy alacsony sebességgel halad. A kormányzási erőszükséglet megnő, ha a kormánykereket álló gépkocsinál folyamatosan forgatják. Azonban néhány perc után a rendszer visszatér a normál működési állapotba. Ha a kormánykereket alacsony hőmérsékleten mozgatja, rendellenes zaj jelentkezhet. Ha a hőmérséklet emelkedik, a zaj megszűnik. Ezek a rendszer normális jelenségei lehetnek.

Hyundai i40 szervójavítás

Ha az Electronic Power Steering (elektronikus kormányrásegítő) rendszer nem működik megfelelően, a műszercsoportban lévő figyelmeztető lámpa felgyullad. A kormánykerék nehezen kezelhetővé válik, vagy rendellenesen működik vagy egyáltalán nem működik, azaz elment a szervó, nincs szervó. Minden héten van néhány mechanikus és elektromos szervóhiba, melyeket orvosolnunk kell. Ebben nagy a felelőssége a magyar utaknak. Könnyen belátható, hogy rengeteg ütés nem tesz jót a szervónak, kopásokat okoz, ilyenkor hangos lehet a szervó. Ha mechanikus alkatrész törik el, akkor le is tilt a szervó. Gyakori, hogy egy motor újraindításkor már nincs szervóhatás. Ezután még visszajöhet ugyan, mivel minden egyes alkalommal lefut a teszt, de ha egyszer már letiltott, azt nem ok nélkül tette, valami javításra szorul.

Hyundai i40 szervójavítás vagy csere?

A márkaszervizekben a cikk írásakor 600 eFt fölötti egy új szervó, ami elég sok, ha egyszer lejárt a garancia. Ilyenkor jöhet szóba a javítás, itt azonban figyelni kell a minőségre. Ha például mechanikus hiba miatt áll meg a szervó, sokszor sajnos túlzott elhasználódást okoz az elektromos részen is (pl hosszabb ideig nagyobb elektromos feszültségeknek voltak kitéve egyes alkatrészek: moszfetek, ellenállások, így idő előtt fognak tönkremenni. Ha tehát az nem kap komplett felújítást, elektronikus tesztelést a szervó, akkor idő kérdése lehet és újra vendégek leszünk az autószervizben. A lényeg tehát, ha javíttatjuk, járjunk utána, milyen minőségben, milyen teszteléssel végzik a szervó javítását.

Hyundai i40 szervójavítás folyamata

Ha javíttatni akarjuk a szervót, kell találnunk valakit, aki kiszereli. Az autószerelők nem javítják a szervót, tehát a szerelőnk vagy elintézi valahol a javíttatást vagy az autó tulajdonosára vár ennek a leszervezése. Ezért vannak magán és autószerelő ügyfeleink is egyaránt. Mi csak a kiszerelt szervóegységet javítjuk, de évek óta együtt dolgozunk megbízható partnerszervizekkel, akikkel a ki- és beszerelést el lehet végeztetni igény esetén. Partnerek vagyunk abban, hogy ügyfeleinknek minél egyszerűbb legyen a folyamat, ezért a kiszerelt szervó szállítását vállaljuk az autó tulajától vagy a ki-be szerelést végző szerviztől. A javításhoz bekérjük a hibakódokat is. A hibamegállapítás teljesen elektromos, kihagyva az emberi tényezőt. A már hibás és a szokásosan meghibásodó elektronikai alkarészeket is cseréljük, megóvva ügyfeleinket egy közeljövőbeli szervóhibától. Ezután átesik a szervó egy tesztelési protokollon, ahol szimulálva van számos vezetési élethelyzet. Fontos, hogy gyenge akkumulátor és generátor is okozhatnak szervóhibát, a „bikázás” is több százezer Forintunkba kerülhet.

Hyundai i40 szervójavítás ár

A javítás ára csak mechanikai javítás esetén 70 eFt (amikor morgó zörgő hangot hallunk, de az elektromos rásegítés hibátlan), elektromos és mechanikai komplett felújítás esetén 129 eFt. Kiszerelés előtt mindenképp olvastassa ki a hibát autódiagnosztikai eszközzel. Ez azért is fontos, hogy kiszűrhessük a szervóegységen kívüli hibákat (pl.: menetstabilizátor meghibásodás- ESP hiba)

Aki szeretne bővebben olvasni az I40-ről annak ajánljuk a Népítélet oldalát.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT