Loading

Opel Corsa elektromos szervó hibák

Opel Corsa elektromos szervó hibák

Mit tehetünk, ha Opel Corsa elektromos szervóhibákkal találkozunk? Hogy működik az Opel Corsa szervójavítás és mikre figyeljünk? Mennyi ideig tart, van-e lehetőség az elektromos kormányoszlop azonnali cseréjére? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe rövid cikkünkben.

Opel Corsa D elektromos szervoval

Corsa B vagy C? Esetleg Corsa D vagy E?

Az Opel Corsát 82-től gyártja a németországi Opel. Kisautó lévén a szervókormány igénye sokkal később merült fel, mint a nagyobb tömegű autók esetében. 2000-ig gördültek ki az Opel Corsa B-k, amik az első elektromos szervóval szerelt típusok voltak. 2000-től 2006-ig a Corsa C-t, 2006-2015-ig a Corsa D-t gyártották. A biztonsági és kényelmi funkciók előretörésével nagyot fejlődtek és sokkal összetettebbé váltak az Opel Corsa elektromos kormányoszlopai is.

Elektromos szervó hibák

A szervó működéséről nem szoktunk tudomást venni mindaddig, amíg nem jelentkeznek az Opel Corsa elektromos szervó hibák és az kormányzás hibátlanul teszi a dolgát. Ha a egyik pillanatról a másikra „elmegy a szervó” kellemetlen meglepetésben lehet részünk és balesetveszélyes is. Pl.: nagyobb ívben fogunk kanyarodni a megszokotthoz képest, rendkívül megnehezül a parkolás. Sokan csak ilyen esetekben veszik észre igazán, hogy nincs szervó. Ha meghibásodik a nyomaték vagy a szögszenzor, akkor lehet, hogy kitekeri a kormányt az egyik irányba. Az is előfordul, hogy aszimmetrikus lesz a rásegítés mértéke, vagyis az egyik irányba könnyebb lesz tekerni a kormányt, a másikba pedig nehezebb. Nyomatékszenzor hibára gyanakodhatunk akkor is, ha a kormány rángat.

 

Az elektromos kormányoszlopot érintik a mechanikai meghibásodások is. Kopás, törés, berágódás, stb. A megnövekedett holtjáték, szokatlan hangok, zörgés kopogás is tipikus Opel Corsa szervóhiba. Ha előrehaladott a mechanikai hiba, elektromos hibát is jelezni fog a kormányoszlop.

Elektromos hibakódok

Autószervizeknek a kiolvasáshoz kifejezetten az Opelekhez való diagnosztikákat ajánljuk, sokszor futottunk téves irányba az általános diagnosztikai eszközökre hagyatkozva.  Hibakódok lehetnek C1002, C0550, stb.

Opel D Corsa elektromos szervo hibák Corsa D vezérlőpanel

Opel Corsa C elektromos kormányoszlop

A C Corsák évjáratából következően is gyakoriak már a meghibásodások. Javítás vagy csere? Sokszor merül fel a kérdés az ügyfélszolgálatunkon. Ha elektromos kormányszervó javítás mellett dönt, az az előny, hogy az autó eredeti alkatrésze lesz felújítva ezzel szemben a csere gyorsabb lehet. Gyakori, hogy az áthajtó mechanika vagy a bordás tengelyen lévő csigatengely kopik el, ezeket cserélnünk kell. Az Opel Corsa C szervóhiba tehát lehet mechanikus és elektromos hiba is. Amenniyben elektromos a hiba, a Corsa C szervójavítás a nyomatékszenzor és az ECU hiba miatt válik szükségessé legtöbbször.

Opel Corsa C kormányoszlop elektromos szervo hibák-1

Opel Corsa D elektromos kormányszervó

Sokszor bizonytalanok az autótulajdonosok, hogy mit is mondjanak, amikor a szervóval van gond. Vannak akik kormányszervó hibaként ismerik, de a szakmában használjuk az elektromos kormányoszlop hiba vagy éppen az elektromos szervó hiba kifejezéseket is. Corsa D esetében is lehet szó akár azonnali cseréről, ilyenkor kérjük a pontos gyári számot az elektromos kormányoszlop vezérlő egységéről. Ahhoz, hogy ezt a számot lássuk, vagy nagyon ügyesen kell befényképeznünk a futómű felől vagy ki kell ténylegesen szerelni a kormányoszlopot. Az autó alvázszámából katalógusok alapján elvileg ki tudjuk keresni, hogy milyen szervó van az autóban a gyakorlatban viszont már sok hibás információval találkoztunk.

Opel-Corsa-D-kormanyoszlop-elektromos-szervo-hibak

Hogyan működik az Opel Corsa elektromos kormányszervó javítás?

Első mindig a hibakód kiolvasása. Szervizektől minden esetben kérjük ezeket az adatokat, hiszen nagyban megkönnyíti a munkánkat. (Ennek hiánya akár el is lehetetleníti a javítást.) Ezután az elektromos kormányoszlopot ki kell szerelni, becsomagolni egy kartondobozba és hívni az ügyfélszolgálatunkat. A GLS futár a következő munkanapon érkezik és elszállítja a csomagot a szervizünkbe. Csomagoláshoz hasznos infók itt. Általában 1-2 napon belül megoldjuk a problémát. Ritkán előfordul, hogy hosszabb a javítás vagy a csere az alkatrészek beérkezésére várva. A hiba megállapításakor minden esetben értesítjük a pontos összegről és csak akkor kezdjük meg a javítást, ha az összeg elfogadható az Ön számára. Készre jelentéskor utalással fizethet vagy utánvéttel a csomag átvételekor.

Opel-Corsa-D-elektromos-szervo-hibak-vezerlopanel-javitas

A szervójavítás ára

Nagyon nagy a szórás a hiba jellegéből és az autó évjáratából következően. A hibajelenég pontos ismerete alapján tudunk mondani tól-ig összeget az eddigi tapasztalatainkból kiindulva. Persze egy 2010 utáni autónál talán szívesebben (ha nem is örömmel…) fizet ki az ember 100 ezer Ft körüli összeget a szervójavításért mint egy 20 éves családi autó esetében. Mindent egybevetve általában 60-90 ezer Ft-ba kerül a legtöbb javításunk függetlenül attól, hogy C Corsa vagy D Corsa szervójavításról van szó.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT