Loading

Hyundai Accent szervójavítás

Hyundai Accent szervójavítás

A Hyundai Accent szervó működése

Az Accent (és az Era) 2005-től kapta meg ezt a típusú 100%-ban elektromos szervókormányt. Elsőnek meg kell értenünk,hogy mit is takar a Hyundai Accent szervójavítás. Ehhez tudnunk kell, hogy hogyan működik ez a kormányszervó vagy szervókormány.

Hyundai Accent szervójavítás – az alapok

Teljes mértékben elektromos, tehát nem tartalmaz a rendszer hidraulikus folyadékot. Létezik elektromos kormánymű, elektrohidraulikus szivattyó, de a Hyundai Accentben elektromos kormányoszlop található. Azért nevezzük így mert az elektromotor a kormányoszlopon helyezkedik el. Régebben csak a kissebb autókba szerelték, pl. Fiat Punto

Hyundai Accent szervó működése

A szervó működésének lényege az, hogy egy jeladón keresztül érzékeli az általunk kifejtett erőhatást, és a kormány elmozdulását. Ehhez számolja ki a vezérlő egység a megfelelő rásegítést és továbbítja az elektromos motornak. Így kapjuk meg a megfelelő rásegítést. Magasabb sebességnél nagyobb erőhatás szükséges a konyebb irányíthatóság érdekében. Lassú tempónál pedig kisseb erőt kell kifejtenünk. Például akkor jöhet ez jól ha szeretnénk beparkolni valahová, és könyebben tudjuk tekerni a kormánykereket.


Hyundai Accent szervóhiba, hibajelenségek

Ha a műszerfalon lévő EPS (Electronic Power Stering) elektronikus kormányrásegítő lámpa kigyullad és a rendszer nem működik megfelelően. A kormány bekemenyédeki, nehezen kezelhetővé válik, és furcsán viselkedik. Rosszabb esetben nem működik. azaz, nincsen szervó rásegítés.Ez mind elektronikus probléma, de sokszor találkozunk mechanikus problémával amit meg kell javítanunk. Pl.: A kormányoszlop erősen ki van téve az ütődéseknek amiről nagy százalékban a magyar utak tehetnek. Ezek az ütések kopásokat okozhatnak, rosszabb esetben az alkatrészek törését is. Ha egy alkatrész eltörik, akkor le is tilt a szervó. Sűrűn előforduló probléma hogy ujraidításkor nincsen kormányszervó.

Hyundai Accent szervójavítás vagy csere?

A cikk írásakor a márkaszervízek akár 600.000.-Ft-ot is elkérnek egy új szervóért. Ez bosszantó lehet miután lejárt a garancia. Ilyenkor jön szóba a javítás. Minden esetben figyelni kell a minőségre. Sok esetben a túlfeszültség is okozhat problémát. Pl.: hosszabb ideig nagyobb feszültségnek vannak kitéve a moszfetek, vagy ellenállások. Ilyenkor esetben nem csak azt az egy kiégett alaktrészt kell cserélni, hanem az összes ,amely problémát okozhat a későbbiekben. Minden képpen járjunk utána mit cserélnek, és hogy milyen eszközzel tesztelik a szervó javítását.

Hyundai Accent szervójavítás folyamata

Első sorban találnunk kell valakit aki kiszereli nekünk. Az autószervízekben nem foglalkoznak az oszlopok javításával. Tudunk segíteni az ügyfélnek a kiszerelt alkatrész szállításában. Mi csak a kiszerelt szervó javításával foglalkozunk, mivel az autószerelő sem javítja szervót. A kormányoszlop javításához minden esetben szükségünk van a forgalmi engedélyre és a hibakódokra, amit általában a szerelőktől kapunk meg. A szervó tesztelését egy gép végzi amihez nincs szükség emberi jelenlétre, ezzel kizárunk egy hibalehetőséget. Nem csak a hibás alkatrészeket cseréljük hanem azokat is amik meghibásodhatnak. Ezzel védve az ügyfeleinket az esetlegesen bekövezkező szervóhibától. A javítás után lefutatunk az alkatrészen egy tesztet. Ilyenkor szimuláljuk a vezetési helyzeteket. Fel kell hívnom a minen tulajdonos figyelmét arra, hogy a generátor és a gyenge akkummulátor is okozhat szervóproblémát.A bikázás is több százezres foruntunkba kerülhet.

Vezérlő

Hyundai Accent szervójavítás ár

A javítás ára nettó 79e Ft-tól indul. Ha nincsen pontos hibakód, akkor a szétszerelés és a hibafeltárás után tudunk csak pontos árat mondani. A bevizsgálás díjmentes.

Aki szeretne bővebben olvasni az I40-ről annak ajánlanám a Népítélet oldalát.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT