Loading

Kormányszög jeladó hiba és összefüggései

Kormányszög jeladó hiba és összefüggései

Ha ismerjük az elektromos kormányszervók működési elvét, könnyen belátható, hogy a kormányszög jeladó megbízható működése kulcsfontosságú, ha a kiolvasás során azt látjuk: kormányszög jeladó hiba, azonnali javítás szükséges.

A kormányszög jeladó feladata, működése

Amikor elfordítjuk a kormányt egyúttal utasítást adunk, hogy a „szervó segítsen rá” az általunk kifejtett erőhatásra. A kormányszög jeladó „adja le” az elfordulás mértékét, azaz szögét. Ezt az elmozdulást a kormányszög érzékelő „érzékeli”. Emellett fontos a rásegítés mértéke, nyomatéka. Ezt az elektromos szervó egység az ún. nyomaték érzékelőn keresztül „érzékeli” és a nyomaték szabályozón keresztül folyamatosan szabályozza. Az eredmény az, hogy minden pillanatban a megfelelő irányú és erősségű rásegítést kapjuk és kényelmesen, biztonságosan autózhatunk. Röviden ez a kormányszögjeladó szerepe az EPS rendszerekben.

Aktív kormányzás vagy aktív rásegítés

Az újabb típusokban mindez azzal egészül ki, hogy a sebességtől függően változik a rásegítés mértéke, ez finomabb és egyben biztonságosabb autózást tesz lehetővé. Nagy sebességnél egy kis kormánymozdulattal nem fordul keresztbe az autó a parkolásnál viszont kis elfordulásnál jelentős a kerekek elmozdulása, így könnyebb a parkolás. A szögelfordulás és a nyomaték meghatározásához az autó feldolgozza a motor fordulatszáma alapján érkező jeleket is. A szükséges számításokat természetesen szoftver végzi, az adatok a vezérlő egységbe, az ECU-ba érkeznek be.

 

Kormányszög jeladó hiba és más szervóhibák

Ha a kormányszög jeladó nem működik (vagy hol jó hol nem) ki kell cserélni, mert enélkül a szervó nem működik. A legtöbbször le is tilt az elektronika. Újraindítások során még ideiglenesen „megjavulhat”, de ne reménykedjünk, minél előbb ki kell cserélni.

Kormányszög jeladó hiba

SZAKMAI KÉRDÉSE VAN?​

MUNKATÁRSUNK A HÉT MINDEN MUNKANAPJÁN

    08-17 ÓRÁIG FOGADJA HÍVÁSÁT

Kormányszög (elfordulás) érzékelő hiba

Ha a kormányszög érzékelő hibás rossz adatokat közölhet a vezérlőn keresztül a szervó motornak, így az nem a megfelelő irányban, megfelelő erősséggel, időpillanatokban fog dolgozni. Pl. kanyarban nem segít rá, kitekeri a kormányt egyik irányba, egyszer van szervó, utána nincs, nagy sebességnél is könnyű tekerni a kormányt. Az egyes EPS rendszereknél különböző helyeken lehet a kormányszög érzékelő, sokszor a kormányművet is ki kell szerelni a cseréhez.

Kormányszög jeladó hiba és javítása

Kormányszög jeladó hiba esetén a jeladót nem javítani, inkább cserélni szokás, mégis úgy mondjuk sokszor, hogy a „kormányszög jeladót javítjuk”. Ha tehetjük, válasszunk komplett újragyártott (nem csak javított) szervót. A minőségbeli különbségekről itt olvashat.

Kormányszög jeladó beállítás

A beállítás lényege, hogy a szervó rendszerünk „ismerje” a kormányközepet (amikor egyenesen áll a kormány) és a végpontokat (balra és jobbra maximálisan kitekerve), így minden elfordulási szög esetén a megfelelő jelet továbbítja a vezérlő egységbe. Egyszerűbb szervók esetén, pl. D Corsa, Punto II. kézi állítgatással is be lehet állítani a kormányközepet, habár ez nem egy profi megoldás. Szakszerű az, ha a szervót a javítás során az erre alkalmas célgéppel állítjuk be, azaz kalibráljuk. Elektromos kormányműveknél csak így lehet pontosan beállítani és szükség van az ún. tanításra vagy feltanításra is, ennek lényege, hogy az autó vezérlő egysége eltárolja a kormánymű beállításait, innentől egységes rendszerként működik. Ha nem tartjuk be a megfelelő installálási procedúrát, könnyen lehet, hogy szerelőnknek vissza kell küldenie a kormányoszlopot vagy elektromos kormányművet újbóli kalibrálásra. Tekintse meg javítási naplónkat itt, ahol több elektromos szervóhiba javítását részletezzük.

×
GYORS ÁRAJÁNLAT