Posted on

Opel Meriva szervójavítás

Az Opel Meriva szervó működése

Opel Meriva
Opel Meriva

Ha tudni szeretnénk, hogy is működik az Opel Meriva szervójavítás, meg kell értenünk, alapvetően hogyan működik a kormányszervó. 2003-tól szerelik az Opel Merivát ezzel a típusú elektromos szervó kormánnyal. 

Opel Meriva szervó típusok

Két típusú szeró rendszerrel szerelték a Meriva-t. Az egyik teljesen elektromos, tehát nem tartalmaz szervó folyadékot. A másik pedig egy Elektrohidraulikus szervószivattyú . Angol rövidítése és elnevezése EPHS, vagyis Electrically Powered Hydraulic Steering. Elsőnek a kisebb városi autókban jelent meg, aztán pedig a villanymotorok fejlődésével a felsőbb osztályban is alkalmazták. A legfőbb előnye a főtengelyről hajtott változathoz képestszemben, hogy 0.3l üzemenyagot is meg tud spórolni. A szivattyú nem terheli le a motort, és csak akkor működik amikor szükség van rá. Amikor a belsőégésű motor nem működik, akkor is van kormányrásegítés.

Opel Meriva A szervójavítás
Opel Meriva A szervójavítás

Opel Meriva szervójavítás – az alapok

Elektromos kormányoszlopról beszélünk, mert a rá segítésért felelős elektromotor a kormányoszlopra van erőítva ill. a kormányszervó nem tartalmaz hidraulika folyadékot, teljes mértékben elektromos rendszer. Ez a megoldás a kisebb méretű autók sajátossága, mint pl.: a meriva, és a Fiat Punto.

Opel Meriva B szervójavítás
Opel Meriva B szervójavítás

Opel Meriva szervó működése

Az elektromos kormányrásegítés lényege, hogy egy jeladó érzékeli a kormánykerékre kifejtett erőt, és ebből, valamint az autó sebességéből határozza meg a rásegítés mértékét. Az elve egyszerű: nagy sebességnél a kormányt erősebben, míg ha az autó lassan halad a kormányra kisebb erőt kell kifejteni. Ez nagy sebességnél segíti az autó úttartását, míg parkolásnál nagyban megkönnyíti az autó manőverezését. Sajnálatos módon ezt nem lehet személyre szabni, a gyári beállításokon nem lehet változtatni.

Opel Meriva szervóhiba, hibajelenségek

A műszerfalon lévő figyelmeztető lámpák felvillanása. A kormányzás nehézkessé, cseppet sem dinamikussá válása, rendszerellenes működése, rosszabb esetben a szervóhatás telljes megszűnése. Az elektromotor zajossá válhat, ezt okozhatja kopás, alkatrész eltörés.

Opel Meriva A szervójavítás
Opel Meriva A kormányszög jeladó

Opel Meriva szervójavítás vagy csere?

A legtöbb márkaszervizben cikkünk írásakor átlagosan 400 000.- 500 000.- ot kértek el a szervóhatást végző rendszer cseréjére. Mikor az ember szembesül ezzel próbál rá kevésbé költséges megoldást találni. Ilyenkor jön szóba a javítás.

Opel Meriva szervójavítás folyamata

Az autószerelők túlnyomó többsége ezt nem javítja, a munkát kiadja specialistáknak, vagy az ügyfélre bízza a szervó javíttatását / új vásárlását. Mint kormányműveseknek, célunk hogy ügyfeleinknek legegyszerűbb legyen a javítás, próbálunk minél rugalmasabbak lenni. Ehhez azonban tudnunk kell a meghibásodás okát. Szükségünk van a hibakódokra, Ezek tudatában a javítást könnyedén , gyorsan el tudjuk végezni

Opel Meriva szervójavítás ár

A hibáktól függően 80 000.- és 100 000.- közé tehető. Ez töredéke a gyári alkatrészének, azonban a minősége vetekszik vele.

Aki szeretne bővebben olvasni a Meriváról annak ajánlanám a Népítélet oldalát.