Loading

5 jel, amiből biztosan tudhatjuk, hogy a szervószivattyú meghibásodott

5 jel, amiből biztosan tudhatjuk, hogy a szervószivattyú meghibásodott

5 jel, amiből biztosan tudhatjuk, hogy a szervószivattyú meghibásodott

Az elektrohidraulikus (elektromos) szervószivattyú és a kormánymű a kormányzás részei, ami összekapcsolja a gépjármű irányító rendszerét a kerekekkel. A szervószivattyú olajat használ a nyomás létrehozásához, amit egy elektromos motor generál. Ennek segítségével könnyebben és kisebb erőkifejtéssel lehet kormányozni az autót.

A szervószivattyú meghibásodása alapvetően a szervóhatás csökkenésében mutatkozik meg. Jó hír, hogy a kormánymű felújítás során a szervószivattyú is cserélhető, javítható. Mutatunk 5 tipikus esetet, mikor kell arra gondolnunk, hogy a kormánymű rakoncátlankodását a szivattyú meghibásodása okozza.

1. Elnehezülő kormány

2. Indításkor megjavuló szervó

3. Erre vonatkozó vagy általános hibajelzés a műszerfalon

4. Ugrál a kezünkben a kormány

5. „Megmagyarázhatatlan” a kormányzással nem közvetlenül összefüggő hibák

Nézzük ezeket picit részletezve. Ha a szervóhatás lecsökken – akár állandósult módon, akár időszakosan – vagy teljesen meg is szűnik, akkor az egyik legvalószínűbb hibaok a szivattyú meghibásodása. Jellemző, hogy nem egyik pillanatról a másikra szűnik meg teljesen a szervó (ez inkább a vezérlés problémájára utalna), hanem folyamatosan gyengülve vagy szakaszosan, hol működve, hol nem. Ez utóbbinak tipikus változata, amikor reggel vagy hosszabb parkolást követően a szervó működik, de a huzamosabb használat következtében ismét elnehezül a kormány a kezünkben.

Szerencsés esetben a szervószivattyú hibáját az autó ellenőrző rendszere előbb észleli, mint mi magunk. Ilyenkor a műszerfalon vagy a külön a szervó állapotát jelző hibalámpa, vagy az általános szervizlátogatásra felhívó jelzés villan fel. Ne hagyjuk ezeket figyelmen kívül, mert ilyenkor még könnyen és tervezhetően történhet a javítás. Ha a kezünkben ugrálni kezd a kormány, mozgása egyenetlenné válik, akkor gyakran a szivattyú vezetékeinek eltömődése áll a probléma hátterében.

A szervó elektromos rendszere nagyon érzékeny. Így ha a kormányzással nem feltétlenül összefüggő, de folyamatosan jelentkező hibákkal kell megküzdenünk, akkor érdemes megnézetnünk a szervószivattyút is.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT