Loading

Transporter kormánymű csere vagy felújítás

Transporter kormánymű csere vagy felújítás

Transporter kormánymű csere vagy felújítás

A Volkswagen Transporter különböző változatait eltérő kormányművekkel szerelték, ráadásul ezek a kormányművek a ritkább típusokba tartoznak. A Transporterek ugyanakkor a személyautókhoz képest általában nagyobb igénybevételnek vannak kitéve életük során, így szinte elképzelhetetlen, hogy legalább egyszer ne kelljen kormányművükhöz hozzányúlni.

A napjainkban futó Transporterek többségé hidraulikus rendszerrel szerelték az újabbakat pedig elektromos szervó rendszerrel. Ez azt jelenti, hogy a szervó rásegítéshez szükséges energiát egy az autó motorjától külön működő elektormotor biztosítja. A szervó meghibásodását a műszerfali visszajelzőkön felül a kormánymű rendellenes működése is jelzi. A szervó rásegítés szakaszossá, aszimmetrikussá válhat vagy akár teljesen meg is szűnhet.

A meghibásodás okai lehetnek mechanikus jellegűek és elektromosak is. Gyakori a beázás vagy a túlzott igénybevétel következményeként valamilyen kopás, esetleg rozsdásodás. A VW esetében gyakori probléma a kormányszög jeladó hibája is.

A kormányművet kell kiszerelni az autóból és szakszervizbe küldeni. Ott szétszerelik, megtisztítják és átvizsgálják. Döntenek arról, hogy milyen lehetőségeket ajánlanak a tulajdonosnak: jellemzően a csere és a felújítás jelentik az alternatívát. Utóbbira akkor van mód, ha az alkatrész nem rozsdás és nincsenek rajta javíthatatlan sérülések. Ha a tulaj a csere mellett dönt, akkor teljesen új alkatrész kerül visszaépítésre a Transporterbe.

Ha van mód a felújításra és a tulaj ezt szeretné – ennek ára kedvezőbb és a felújítást követően még várhatóan évekig használhatjuk probléma nélkül – akkor kicserélik a vezérlőpanelt, a szervószivattyú tömítéseit, a csapágyakat, a kefét és a kefetartót, valamint ha szükséges, akkor a forgórészt is. A felújított szervószivattyúra a megbízható szervizek garanciát is vállalnak.

Egy jól felújított VW Transporter T4 cseredarab ára 100 ezer forint között mozog. Az újabb típusoknál szóba jöhet a javítás is, de leggyorsabb, ha cseredaraban gondolkodunk. Ehhez az árhoz még a ki- és beszerelés költségét hozzá kell számolnunk.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT