Loading

Ford szervószivattyú szerelés menete

Ford szervószivattyú szerelés menete

Milyen szervószivattyú van a legtöbb Fordban?

Néhány igazán idős járművet leszámítva a Ford hidraulikus vagy elektromos kormányműveket használ. Ma már legtöbb Fordban a szervószivattyú meghajtásáért egy az autó motorjától függetlenül működő elektromos motor felel. A szervószivattyú meghibásodása lehet elektromos vagy mechanikus is, minden esetben a kormánymű rendellenes működését (szakaszosan vagy teljesen megszűnő szervóhatás, aszimmetrikus szervóhatás) tapasztalhatjuk, adott esetben az elektronika letilthatja a jármű elindítását is.

Hol történik a javítás?

A szervószivattyú javítása az autószerelés speciális szakterülete. Így a javítás nem a műhelyekben történik, ott csak kiszerelik a járműből az alkatrészt és elküldik a szakszervizbe. A javított vagy cserélt szervó ezután visszaérkezik a műhelybe, ahol visszaszerelik azt és tesztelik működését. CSask az elektromos szervószivattyúk és az elektromos kormányművek javítása gazdaságos, a régebbi típusoké nem. Ilyenkor a csere jöhet szóba.

Mi a javítás menete?

A kiszerelés után a szervót elküldik a szakszervizbe, ahol szétbontják, megtisztítják és megvizsgálják. Ekkor derül ki, hogy van-e lehetőség a szervószivattyú javítására, felújítására vagy egy teljesen új alkatrészt kell beépíteni. Utóbbira akkor van szükség, ha javíthatatlan törés, rozsdásodás vagy kopás keletkezett. A felújítás annyiban több, mint a javítás, hogy a cserélhető kopó és elöregedő alkatrészeket frissítik, így azok hibája miatt nem várható a jövőben újabb probléma. A vizsgálati eredmény fényében az ajánlatokról a tulajdonos dönt.

Ha a felújítás mellett dönt a jármű tulajdonosa, akkor javítják az elektromos hibát, új tömítésekkel látják el a szivattyút, kicserélik a csapágyakat. Ha szükséges cserélik a forgórészt. Új olaj kerül a rendszerbe. A visszaküldés előtt tesztelik a szivattyú működését. A szervószivattyú végül visszakerül a járműbe, majd újabb tesztelés következik mielőtt ismét forgalomba állhatna a kocsi.

Mennyi ideig tart?

A szervó javítása és felújítása 1-2 nap. A ki- és beszerelésre és a futárra is kell időt számolnunk. Szerencsés esetben akár 2-3 nap alatt végezhetünk, de az 5-6 nap is teljesen reális mindennel együtt.

Mennyibe kerül?

Nagyon változó, de sajnos nem olcsó. Ha új szervószivattyúra van szükség, az a Ford esetében biztosan százezres tétel. A felújítás ennél olcsóbb. A ki- és beszerelés munkadíjával is külön kell számolnunk. A teljes költség valahol százezer forinttól indulhat.

Van rá garancia?

Van. A felújított szervószivattyúra általában 1 év garancia vonatkozik.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT