Loading

Kopogás a kormányműből – mi lehet a baj?

Kopogás a kormányműből - mi lehet a baj?

Kopogás a kormányműből – mi lehet a baj?

Ha kopogó hangot hallunk a kormánymű felől, az egészen biztosan nem túl jó jel. Érdemes mihamarabb megmutatni kocsinkat egy szerelőnek, aki könnyebben tudja meghatározni a kopogás forrását. Amit a kormánymű felől hallunk, nem feltétlenül a kormányműből jön, így elsőként ezt kell tisztáznunk.

A kopogó hang a lengéscsillapító felől is jöhet. A lengéscsillapítók felelősek az autó rugózásának csillapításáért, ha itt valami rendellenesen működik, az nagyobb rázkódást okozhat, ami alkatrészek kopogását eredményezheti. A kormánymű esetében is több lehetőség áll előttünk. Kopogó hang jelentkezhet, ha a stabilizátor rudak meghibásodnak. Ez a hiba a kormányzás bizonytalanná válását is magával hozza a hanghatáson túl.

A legjellemzőbb mégis az, hogy azért kopog egy alkatrész, mert valami elkopott. A kopás esetén meglazulhatnak az alkatrészek vagy nem a tervezett módon érintkeznek egymással, kis játéka lehet működésüknek (ez persze aztán további kopások, sérülések okozójává válhat). Nem szabad félvállról vennünk a kopogást, például a kormánymű tartókonzolja is meglazulhat, vagy a kormányoszlop csapágyai is lazulhatnak, ezek pedig az autó kormányzását befolyásolják.

A komolyan kopott, rozsdásodott kormányművet általában nem lehet vagy nem érdemes javítani, helyette új kormányművet kell beépíteni. Ennek ára a kormánymű típusától függően akár több százezer forint is lehet. Ha cserélhető alkatrészek koptak el (például csapágyak vagy tömítések, amik miatt szivárgás indult el), akkor a kormánymű javítható és felújítható. Utóbbi esetben azokat az alkatrészeket előre cserélik, aminek elöregedése és így kopása a jövőben valószínűsíthető lenne, de a cserével megelőzhetőek a problémák. A kormánymű felújítás ár sokszor csak töredéke a teljes cserének.

A szervó rendszer kopogása általában akkor jelentkezik, amikor az autó alacsony sebességen halad, vagy amikor a kormányzást nagyon könnyűnek érzi a vezető. A kopogás utalhat a szervóban lévő folyadék szivárgására, hiányára. A szervószivattyú mechanikai meghibásodásai is okozhatnak kopogó hangot. Ebben az esetben csak idő kérdése, hogy a szervóhatás egyszer csak megszűnjön. Mindenképpen menjünk tehát szerelőhöz.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT