Loading

Nem jól működik a kormány a Golfban – van megoldás

Nem jól működik a kormány a Golfban - van megoldás

Nem jól működik a kormány a Golfban – van megoldás

A Volkswagen kormánymű meghibásodása sajnos a márka jellegzetessége. Függetlenül attól, hogy újabb vagy idősebb járműről van szó, a Golfok egyik sérülékeny pontja a kormány. A Volkswagen Golf kormánymű meghibásodásainak vannak tipikus jelei, így azok megjelenésekor gyanakodhatunk a probléma forrására.

Ha teljesen elmegy a szervó, akkor vagy valamilyen komolyabb mechanikai hiba lépett fel – törés, jelentős kopás – vagy az elektromos vezérléssel, kommunikációval van gond. Ennél a hibánál a legfontosabb a probléma feltárása, annak pontos okának meghatározása, mivel több alkatrész meghibásodása is okozhatja az egész rendszer leállását.

Ha a kormány forgatásához kapcsolódóan jelentkezik a hiba (például aszimmetrikus a szervó hatása, egyik oldalra másként működik mint a másikra), akkor általában az elektromos kormányoszlop vagy a kormányszög jeladó problémája állhat a háttérben. A kormányoszlop hibáit tesztpadon is szükséges megvizsgálni. Előfordulhatnak mechanikai hibák, szorulások is.

Megesik, hogy a kormány elromlása nem érződik azonnal, de hibajelző lámpa világít a műszerfalon. Az elektromos szivattyú jellegzetes meghibásodási tünete, ha az autó indításakor még működik a szervó, majd az menet közben elmegy, de újbóli indításkor ismét működik.

Bármelyik hiba is lép fel a kormányműben, annak javítása elengedhetetlen. A javítás két elkülönülő lépésben történik. Először ki kell szerelni a kormányművet, ez bárhol történhet, majd a kiszerelt alkatrészt erre specializálódott műhelybe kell küldeni vizsgálatra, javításra. A hiba feltárása után a szakszerviz megoldási javaslatokkal fog keresni minket: javítható az alkatrész, cserélendő az alkatrész, esetleg felújításra szorul a későbbi hibák elkerüléséért. Döntésünk után az javított kormányművet futár juttatja vissza autónkhoz, ahol visszaszerelik azt. Az így visszaszerelt kormányművet az átadás előtt újra tesztelik.

A tevékenység ára is így két részből tevődik össze: a ki és beszerelés díjából, ami műhelyenként eltérhet és a szerelés kormány szerelésének költségéből (kb. 70 ezer forint). Szerelni, de felújítani is jóval olcsóbb, mint új kormányművet vásárolni – sajnos előfordul, hogy csak ez a megoldás kínálkozik.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT