Loading

Felújítható-e az elektromos kormánymű?

Felújítható-e az elektromos kormánymű?

Felújítható-e az elektromos kormánymű?

Egyértelműen igen. Természetesen nem csak az egész elektromos kormánymű felújítható, hanem például a kormányoszlop vagy a szervószivattyú. Az elektromos kormányműveknél a szervó hatás csökkenése, aszimmetrikussá válása, időszakos vagy teljes megszűnése jellemző. Ennek oka lehet valamilyen kommunikációs vagy vezérlési hiba, vagy egy hagyományosabbnak mondható kopás vagy törés miatt bekövetkező gond. Az elsődleges feladat mindig a hiba okának pontos meghatározása. Az elektromos kormányművek az esetek többségében javíthatóak, a hibás részek cserélhetőek.

Az elektromos kormánymű felújítás és javítás speciális feladat, amit erre szakosodott műhelyek végeznek. A két tevékenység között a különbség a teljesség tekintetében van. Amíg a felújítás a teljes kormánymű átvizsgálását, az elhasználódó alkatrészek (például tömítések) cseréjét, zsírzását is jelenti, addig a javítás a hibával konkrétan érintett terület problémájának feltárását és megoldását takarja. A felújítás tehát jövőbeni problémák megelőzését is szolgálja, különösen ajánlott, ha nem szeretnénk hamarosan megint a kormánymű ki- és beszerelésésvel bajlódni.

Az igazán felkészült szakszervizek mindig többféle megoldást is kínálnak. A hibától függően általában lehetséges a teljes kormánymű újra cserélése és a meghibásodás jellegétől függően annak javítása és a kormánymű felújítása is. A tevékenységek között nem csak tartalombéli, hanem jelentős árbéli különbség is lehet, így a döntést alaposan meg kell fontolnunk. Ebben a pillanatban fontos a megbízható, partneri viszony is a szakember és a jármű tulajdonosa között. A szerviznek precíz és őszinte információkkal kell segítenie a döntést.

Kicsit lépjünk vissza: az, hogy szakosodott szervizek végzik a kormánymű javítását nem azt jelenti, hogy annak kiszerelését is feltétlenül ők végzik. Lehetőség van lakhelyünkhöz közeli, más tekintetben bevált műhelyünkben kérni a kiszerelést és a kormánymű futárral való elküldését a szakszervizbe. A javítás után ugyanitt történhet az új alkatrész visszaszerelése is. Szerencsés esetben a teljes művelet néhány nap alatt lezajlik és ismét egy garanciális kormányművel autózhatunk.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT