Loading

Elektrohidraulikus kormányművek gyakori problémái és javításuk

Elektrohidraulikus kormányművek gyakori problémái és javításuk

Elektrohidraulikus kormányművek gyakori problémái és javításuk

Az elektrohidraulikus kormányművek hibáit két csoportba sorolhatjuk: mechanikus hibák és elektromos problémák. Az előbbi csoportba tartoznak a külső behatások miatti sérülések, a kopás vagy korrrózió okozta problémák, a tömítések elöregedése. Ezek önmagukban is jelenthetnek hibát, illetve elektromos hibák kialakulása is visszavezethető rájuk – például ha egy tömítés tökéletlensége miatt nedvesség kerül a rendszerbe.

Az elektromos hibák alapvetően valamilyen kommunikációs problémák: az alkatrészek közötti információátadás megszakad, nincs vezérlés vagy visszajelzés. Az elektrohidraulikus kormányművek esetében a szervószivattyú, vagy a kormányszög jeladó meghibásodása is ebbe a kategóriába tartozik.

A kormánymű meghibásodásakor azt az autóból ki kell szerelni és szakszervizbe küldeni. Bizonyos durva mechanikai hibák esetén csak a teljes kormánymű cseréje jelenthet megoldást, míg egyszerűbb hibák felléptekor a problémás rész cseréje is. Általában van mód az elektrohidraulikus kormánymű felújítására is.

A felújítás nem pusztán egy-egy alkatrész cseréjét jelenti, hanem a teljes kormánymű megújítását, akár újragyártását. A kopó alkatrészeket és a tömítéseket átvizsgálják, cserélik, kenőanyaggal látják el. Fontos, hogy a felújítás precízen legyen elvégezve, ellenkező esetben akár további problémák forrása is lehet. A megfelelően végzett felújítás ugyanakkor hosszú évekre megkímél minket a kormányművel kapcsolatos hibáktól. Már feljebb is említettük: a komolyabb elektromos hibák is gyakran visszavezethetőek egy elöregedő alkatrészre.

A felújítás megrendelése előtt kérjünk részletes tájékoztatást arról, hogy a kormánymű felújítás ár pontosan mit tartalmaz és melyik kicserélt, javított alkatrészre milyen garanciát vállal a szakszerviz. A felújítások árkülönbségeit nagyon gyakran okozzák tartalombéli eltérések is: természetesen olcsóbb valami, ha kevesebb alkatrész cseréjét foglalja magában. A felújításnak természetesen mindig alternatívája a teljes kormánymű újra cserélése. A jó döntés meghozatalához érdemes erről is ajánlatot kérni.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT