Loading

A szervókormány ritka, komoly de javítható hibája

A szervókormány ritka, komoly de javítható hibája

A szervókormány ritka, komoly de javítható hibája

A szervókormány az autó viszonylag stabil alkatrésze, meghibásodása nem túl gyakori. A kormánymű rendellenes működése mindig veszélyes és balesetekhez vezethet ezért érdemes komolyan venni a gondot okozó első jeleket is. A szervókormány általában javítható, de ez függ attól is, milyen hamar tudja szakember kézbe venni a hibás alkatrészt. A szervókormány hibái lehetnek mechanikusak, amikor valamelyik alkatrész ténylegesen hibás és elektronikusak, amikor valamilyen kommunikációs folyamat nem működik megfelelően.

A szervókormány éppűgy a szervórendszer része, mint a gyakran meghibásodó szervószivattyú. Két nagy típusuk a hidraulikus és az elektorhidraulikus változat. A különbség a kettő között annyi, hogy az első esetben az autómotor hajtja a szivattyút, míg a második esetben egy teljesen külön működő elektromos motor. Utóbbi előnye, hogy általa csökken az autó üzemanyag-fogyasztása.

Ha a szervó hatás nem egyenletes, a kormányt különböző irányokba fordítva vagy nehézzé válik a kormányzás (csökken a szervóhatás) mindenképpen érdemes szerelőhöz vinni járművünket. A szerelők gyakran egy-egy tipikus hanghatás alapján is meg tudják állapítani a baj forrását. A szervószivattyú meghibásodására utal az is, ha a szervó működése időszakosan vagy akár teljesen megszűnik. Ilyen eset, ha a motor indításakor működik a szervó, majd menet közben csökken vagy teljesen megszűnik hatása, később, újbóli indulás esetén viszont ismét megfelelően üzemel. Ha egyik tünetet sem tapasztaljuk, de kigyullad az ezzel kapcsolatos hiba visszajelző a műszerfalon, azt se hagyjuk figyelmen kívül.

A kormányszervó hibái gyakran köthetőek a szervóolajhoz – vagy legalább is a probléma jól látszik rajta. Az olaj szivárgása viszonylag egyértelmű probléma, de az is gond lehet ha levegő vagy bármilyen szennyeződés kerül bele (ez az olaj színén, állagán észlelhető elváltozást okoz). Az olaj hiánya a berendezés viszonylag gyors tönkremenetelét okozza. Ha a szivárgást egy tömítés elöregedése okozza, az gyorsan és aránylag olcsón javítható, amíg nem megy tönkre a berendezés olaj nélkül – ezért sem érdemes elodázni a szerviz felkeresését.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT