Loading

A Volkswagen Jetta néhány tipikus hibája

A Volkswagen Jetta néhány tipikus hibája

A Volkswagen Jetta egy kompakt családi autó. Jellemzően sedan, kettő vagy négy ajtós, de létezik kombi változata is. A Jetta a német autógyár egyik legsikeresebb modellje, amit 1979 óta gyártanak és már bőven több, mint 10 millió darabot adtak el belőle. Kényelmes, praktikus, nem hivalkodó, mondhatni unalmas, de ehhez jellemzően elnyűhetetlenség és megbízhatóság társul. Nem véletlen, hogy a 10 vagy 15 éves Jetta sem ritka látvány még ma sem az utakon. A következőkben megnézünk néhány jellemző hibát, amire fel kell készülni. Többségük az elhasználódásból, kopásból eredeztethető, konstrukciós hibák nem jellemzőek.

Minden ami kopik, az idő után cserére fog szorulni, jellemzően a kuplung. Aminek nem szabadna kopnia, mégis csak idő kérdése, hogy mikor adja meg magát egy Jettán az a tükörindex. Előre szólunk, hogy amikor az egyik oldal megadja magát és elromlik, viszonylag hamar el fog romlani a másik oldali is. Ugyancsak lehet probléma a zárral, ami azért lehet problémás, mert nem minden ajtó nyitható közvetlenül kulccsal. Sajnos egyéb apró elektromos jellegű hibák is előfordulnak, amik tulajdonosa válogatja, hogy bosszantónak vagy jelentéktelennek fogja-e megélni. Ilyen lehet például a légkondi érzékelőinek furcsa viselkedése vagy egyes hangszórók hibája.

A komolyabb gondok közül meg kell említeni a vezérlés esetleges gondjait. Gyakran nehezen javítható és szinte sosem olcsó mulatság. A szervóval is akadhatnak gondok, ennek egyik gyakori jele a kormánymű olajfolyás. Szerencsére a Jetta szervókormány javítás relatív egyszerű – így is több nap, mert a teljes kormányművet ki kell szerelni, külön javítani, majd visszaszerelni és tesztelni. A hibát leggyakrabban a tömítések elöregedése és néhány kopó alkatrész okozza, ezért a kormánymű felújítás szinte mindig lehetséges, így nem kell teljesen új kormányművet beszerelni.

Az idősebb daraboknál némi rozsdásodás is előfordulhat, ezt érdemes még az elején megfogni. Összességében a Jetta egy megbízható autó, ami hosszú ideig lesz jó partnere a családnak. Ugyanakkor karbantartást igényel és kisebb műtyűrök rendre el fognak romlani benne.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT