Loading

Szervós problémák megoldási lehetőségei

Szervós problémák megoldási lehetőségei

Szervós problémák megoldási lehetőségei

A szervós autók kormányműve ritkán romlik el, de akkor nagyon. Hibás kormányművel veszélyes autózni, sőt a modernebb autók le is tiltják a teljes elektronikát, ha hibát észlelnek. Ebben az esetben nem „csak” veszélyes autózni, hanem el sem indul a jármű.

A kormánymű javítása egy speciális szakterület. A kormányművek felépítése hasonló, de modellválasztékuk óriási. Egyes darabok viszonylag könnyen kezelhetőek, míg mások speciális eszközökkel javíthatóak és építhetőek újjá. A kormánymű meghibásodása lehet elektronikus jellegű, ami a vezérlést érinti, például a kormányszög jeladó hibája vagy mechanikus is, ami jelenthet kopást, lazulást vagy olyan rés keletkezését, amin keresztül szennyeződés kerül a rendszerbe. Amit minden jól képzett autószerelő el tud végezni, az a kormánymű cseréje.

A kormánymű cseréjének több előnye van. Biztosak lehetünk az új alkatrész minőségéről, azt ugyanazt a szerviztől vásároljuk, aki beépíti azt, így a garanciának egyszerre kell vonatkoznia az alkatrésze és a beépítésre is. Ez a leggyorsabb megoldás, hiszen csak meg kell rendelni az alkatrészt és az rögtön beépítésre kerülhet. Nem kell más szerelőhöz fordulnunk vagy megbíznunk a szerviz által javasolt partner munkájában. Egyértelmű hátrány lehet ugyanakkor, hogy a kormánymű javítást nem végző műhelyek érdemben azt sem tudják sokszor megállapítani, hogy javítható lenne-e a kormánymű. (Vannak esetek – például rozsdásodás vagy deformáció – amikor egyértelmű a csere szükségessége. )

A másik lehetőség a kormánymű javítása, felújítása. Ez az opció mindig több időt vesz igénybe, de az eredmény szempontjából nem jelent rosszabb megoldás. Egy szervószivattyú felújítás után ugyanúgy működhet a kormánymű évekig, mint ha újra cseréltük volna azt. A felújítás során nem csak a hibás rész javítása történik meg, hanem a kormánymű tisztítása, kenése, kopó alkatrészeinek cseréje is. Ugyanúgy vonatkozik rá garancia is – bár azt mindenképpen előre kell tisztázni, hogy garanciális javítás esetén a kormánymű újbóli ki- és visszaszerelésének díja kit terhel. Végül ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: a felújítás lényegesen olcsóbb, mint egy új alkatrész megvásárlása.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT