Loading

Az 5 leggyakoribb elektromos kormánymű hiba

Az 5 leggyakoribb elektromos kormánymű hiba

Összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb elektromos szervó hibát és a hozzájuk tartozó megoldási javaslatokat.

1. Vezérlőegység hibája

Szokatlan hangok, olajfolyás és a szervóhatás teljes vagy részleges eltűnése jellemzi a problémát. Ez az egyik leggyakoribb elektromos és elektrohidraulikus szervokormány hiba is egyben. Különösen veszélyes, ha a szervó részlegesen megy csak el, mert ebben az esetben vezetés közben meglepetésszerűen működik kormányunk. Éppen ezért a jármű használata rövid távon sem javasolt. Néhány modell esetében a szervó vezérlési hibája esetén az autó elektronikája teljesen letiltja annak használatát.

2. Tömítések és védőgumik sérülése

A kormányművet működése közben több tömítés és védőgumi óvja a szennyeződésektől. Ha ezek megsérülnek, akkor az alkatrész kenését biztosító olaj távozhat a rendszerből vagy koszolódhat. Ilyen hatást okozhat a szimeringek elhasználódása vagy a gumiharang sérülése. Mind a kettő hosszabb távon jelentős problémákat okozhat, míg időben javítva biztonságossá tehető a rendszer. Megfontolandó a teljes elektromos kormánymű felújítás is, hiszen a többi kopó, elöregedő alkatrész ugyanilyen hibákat okozhat záros határidőn belül.

3. Kopás

Egy kormányműben több dolog is elkophat, ami részben természetes hosszabb élettartam esetén, másrészt a tervezettnél erősebb igénybevételt mutat, aminek oka lehet egy már feljebb említett korábbi probléma: koszolódás vagy nem megfelelő kenés. Kopás esetén az elektromos kormányszervó felújítás nem mindig jelent megoldást, hiszen az elhasználódás mértékétől és jellegétől függően gazdaságtalan lehet annak elvégzése.

4. Lóg a kormány

A támasztópersely vagy csapágy kopása okozhatja. Nem jelent azonnali kockázatot, de ha nem orvosoljuk a problémát, akkor károsodhatnak a kormánymű más alkatrészei is, amik végül nagyobb kiadást jelenthetnek. Sajnos a teljes szétszerelés itt is szükséges, de szinte mindig megoldást jelent a kormánymű felújítás.

5. Kormánymű holtjáték

A holtjátékot okozhatja a nem megfelelő és nem kiegyenlített keréknyomás is, így minden előtt ezt érdemes ellenőrizni. Ha a holtjáték ezután is megmarad, akkor irány a szerviz. Az esetek többségében a kormányösszekötő gömbcsuklóinak a hibája okozza a holtjátékot. Minél előbb szervizbe szükséges menni a járművel. Elektromos szervól esetén a holtjáték az egyik első jele annak, hogy a szervó letiltásra fog kerülni, ami további kellemetlenséget és veszélyeket rejt magában.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT