Loading

Egy fontos autóalkatrész hibái: 4 biztos jel, hogy gond van a szervoval

Egy fontos autóalkatrész hibái: 4 biztos jel, hogy gond van a szervoval

A szervokormány feladata, hogy segítsen csökkenteni a kormányzás közben szükséges erőkifejtését és növelje a kormányzás pontosságát a hidraulikus és elektromos rendszerek segítségével. A szervoszivattyú az az alkatrész az autóban, ami a hidraulikus nyomást biztosítja a szervókormány-rendszer számára, hogy könnyebbé tegye a kormányzást. Ezt a szivattyú működéséhez az energiát vagy a jármű motorjából kapja vagy egy teljesen elkülönülten üzemelő elektromos motor biztosítja számára.

A szervószivattyú vagy kormánymű hiba jelei könnyen felismerhetőek, közülük az alábbi 4 a legfontosabb:

1. A kormány nehezen vagy egyenetlenül fordul

A szervószivattyú hibája miatt az erőkifejtés a kormánykeréken változhat, ami nehézkes vagy rosszabb esetben kiszámíthatatlan kormányzást eredményezhet. A szükséges erőkifejtés akár vezetés közben is változhat, ami nagyon veszélyes. Ez akkor következik be, ha a szivattyú néha képes dolgozni, máskor viszont egyáltalán nem.

2. Fura hanghatások kormányzás közben

A fenti problémát gyakran megelőzi az, ha kormányzás közben furcsa nyikorgó vagy zümmögő hangot hallunk. Oké ez így elsőre bármi lehet, éppen ezért érdemes megmutatni olyan szakembernek, aki a különféle nyikorgásokból nagyobb eséllyel tudja megmondani, hogy pusztán valamit meg kell olajozni vagy annál nagyobb a baj.

3. Bármi folyik, csöpög a szervó környékén (fontos ellenőrizni a csőcsatlakozásokat is).

Ez elég nyilvánvaló probléma: ha a szervó szivárog és olaj távozik belőle az nem vezet jóra sosem.

4. Bizonytalan a kormányzás

Néha nehéz tekerni a kormányt, de nem minden szituációban. Ha megváltozik az autó reakciója a kormánykerék mozgatására, akkor érdemes a kormányművet megnézetni. Tipikus ilyen jel, ha növekszik a kormány holtjátéka.

A kormánymű bonyolult autóalkatrész, ezért javítása sem egyszerű. A kiszerelés után derül ki, hogy a kormánymű javítható, felújítható vagy cserélendő. A kormánymű felújítás ár mindig kedvezőbb, mint egy teljesen új alkatrész beszerzése. Sajnos nem mindig van rá mód, illetve hátránya, hogy tovább tart a művelet. Egy felújított kormánymű éveken keresztül problémamentesen működik.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT