Loading

Mi az a gömbfej és mire való az autóban?

Mi az a gömbfej és mire való az autóban?

Mi az a gömbfej és mire való az autóban?

Az autóban nem egy helyen található gömbfej (vagy gömbcsukló), de minden gömbfej azonos elven működik. Alapvetően egy egyszerű szerkezet, de elromlása komoly problémák forrása is lehet. A gömbfej lehetővé teszi, hogy egy szilárd pozícióban lévő alkatrészhez egy forgó alkatrész csatlakozzon úgy, hogy ezek között még erőátvitel is létrejöhessen.

A gömbfej egy gömb alakú alkatrész, ami beleillik a perselybe, ami magába fogadja. A gömbfejeket porvédő tömítések védik, ha ezek sérülnek és szennyeződés kerül a gömbfejekhez, azok tönkremennek. A gömbfej általában nem javítható csak cserélhető, de ha a hibát sikerül korán észrevenni, akkor van esély arra, hogy egy hozzáértő szerelő felújítsa azt.

Gömbfej található többek között a futóműben, ennek köszönhetően tud stabilan és rögzítetten maradni a kerék, miközben mégis tud kormányozható forgó mozgást végezni. Ha nem lenne, akkor ezek közül legalább az egyik nem működne: nem lenne stabil, nem forogna vagy nem lenne kormányozható. Ennek fényében nem nehéz elképzelni, hogy a meghibásodása milyen súlyos következményekkel járhat.

Gömbfej található a kormánymű két oldalán is. A kormányösszekötő feladata a kormánymű és a kerékagy összekapcsolása (másik elnevezésük az axiálcsukló) és mozgásuk koordinálása. Ezeket is gumiharang védi, aminek sérülése a meghibásodásához vezet. Sok kormánymű hiba vezethető vissza a sérülésére.

Mielőtt az aránylag drága elektromos kormányszervó javítás módjain kezdenénk gondolkodni, érdemes megnézni a kormányösszekötő gumiharangjait, hátha egy viszonylag egyszerű javítással megúszható a komolyabb javítás. Elektromos kormánymű felújítás esetén érdemes a gömb fejeket is megvizsgálnunk és ha a gumiharangok állapota nem megfelelő, cseréljük azokat is.

Természetesen a járműben számtalan helyen találhatóak még kisebb nagyobb gömbfejek. Ugyanakkor a kormánymű és a futómű területén lévők hibátlan működése nélkül autónk használhatatlanná válik, így mindig kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT