Loading

Elektrohidraulikus kormánymű csere – új vagy bontott?

Elektrohidraulikus kormánymű csere – új vagy bontott?

Az olyan típusok és modellek esetében, amik jellemzően sokat futnak az utakon és nagy mennyiségben vannak forgalomban, logikusan merül fel a kérdés, hogy régi járművünket drága gyári, vagy olcsóbb bontott alkatrészekkel javíttassuk. Tipikusan ilyen járművel a VW népszerűbb modelljei (Golf, Jetta, Transporter). Az idővel gyakran előkerülő probléma a Volkswagen kormánymű elöregedése, ami összefüggésben van azzal, hogy ezen járművek hosszú életűek és nem mindig a legkíméletesebb útviszonyok között használjuk őket.

A modern járművek döntően elektromos kormányművekkel vagy elektrohidraulikus rendszerrel szereltek. Ez a gyakorlatban csak annyit jelent, hogy a kormánymű működését egy, a jármű motorjától külön működő, elektromos motor segíti. Az elöregedő kormányművek esetében a szimpla javítás nem javasolt, mert a ki- és beszerelés költsége magas és a javított kormánymű más területe újra meghibásodhat. Vagy a típusnak megfelelő új kormányművet kell választanunk (gyors, drága és legbiztosabb megoldás) vagy a kormánymű felújítását kérhetjük (valamivel lassabb, jóval olcsóbb és biztonságossága a felújítást végzőn múlik). A felújítás csak akkor lehetséges, ha a legfőbb alkatrészek a kormányban nem sérültek, nem rozsdásak.

Ha a kiszerelt kormánymű nem felújítható vagy a felújítás hosszabb időt vesz igénybe, mint egy azonos típusból korábban kiszerelt kormánymű beszerelése, akkor merül fel lehetőségként a bontott kormánymű. Felújítás nélkül bontott kormányművet soha ne válasszunk, ezzel ugyanis jelentős kockázatot veszünk magunkra és az olcsónak tűnő lehetőség hamar drágábbá változik. A reális kérdés inkább az, hogy a saját autónkból kiszerelt és felújított kormányművet kapjuk-e vissza vagy egy másik használt járműből kiszerelt és felújított darabot.

Ebben az esetben a válasz már nem olyan egyszerű és a szerviz megbízhatóságán jelentősen múlik a válasz. Érdemes rákérdezni, hogy milyen garanciát vállal a kormányműre a felújító és ez a garancia tartalmazza-e a meghibásodás esetén felmerülő költségeket, konkrétan nekünk kell-e a ki- és beszerelés munkadíját fizetnünk a szervizben, ha a garanciális felújított kormánymű meghibásodik vagy sem.

Korábbi bejegyzések:

×
GYORS ÁRAJÁNLAT