Loading

Miért fontos a cikkszám a kormányszög jeladónál?

Miért fontos a cikkszám a kormányszög jeladónál?

Miért fontos a cikkszám a kormányszög jeladónál?

Miért felelős a kormányszög jeladó?

A kormányszög jeladó egy elektronikus eszköz a jármű kormánymű rendszerében, aminek feladata a kormánykerék pozíciójának érzékelése és továbbítása az autó elektronikai rendszerének. A jeladónak tehát kiemelkedő szerepe van a kormányzásban, hiszen ez az eszköz végzi a kommunikációt az irányítás és a kerekek között. Összességében a kormányszög jeladó a felelős a kormányzás precizitásáért, a jármű irányíthatóságának vezérléséért és így a vezetés stabilitásáért.

Kormányszög jeladó hiba jelei

A kormányszög jeladó hibája azonnal észrevehető, mert az autó irányíthatóságát, stabilitását befolyásolja. A legártalmatlanabb, ám legtipikusabb jel, ha a kormánykerék nem áll vissza középső állásba kanyarodást követően. A hibát általában a jármű saját diagnosztikája is érzékeli és kigyullad egy visszajelző lámpa a műszerfalon. Súlyosabb esetben az irányíthatóság instabillá válását is megtapasztaljuk, ami jellemzően kanyarodás közben jelentkezik. A kormánykerék hirtelen és túlzottan reagálhat mozgásokra vagy ennek éppen ellenkezője is megjelenhet, a kormányzás elnehezülhet. A kormány mozgása egyenetlen, nem ad visszajelzést az útról, a kormányzás instabil. A hiba a sebesség növekedésével egyre nyilvánvalóbban és egyre súlyosabban jelenik meg. Azonnal forduljunk autószerelőhöz.

Miért fontos a cikkszám?

Kormányszög jeladóból nagyon sokféle létezik. A cikkszám egyedi azonosítóként szolgál a forgalmazó és a gyártó számára. A cikkszám alapján lehet meghatározni, hogy pontosan milyen termékre kell cserélni a meghibásodott alkatrészt. A cikkszám a hiba diagnosztikájában is segíthet a technikusoknak, hiszen elképzelhető, hogy beállítási, feltanulási problémáról van szó, nem fizikai meghibásodásról. A cikkszám segít meghatározni a beszerelés és beüzemelés pontos és helyes módját. Az alkatrészrendelés és a beszerelés előtti kompatibilitás ellenőrzés is a cikkszám alapján történik. A cikkszám szerepelhet magán az eszközön vagy a gépjármű kézikönyvében is. A jobb láthatóság kedvéért sok szervizben nagyobb betűkkel is ráírják a cikkszámot a jeladóra.

Korábbi bejegyzések:
A Volkswagen kormány tipikus hibái
Jó ötlet-e a bontott szervókormány?
Miért speciális szakterület a szervó javítása?
Honda Civic kopogó szervókormány – mire számíthatok?
Szervó kormány javításának általános menete

×
GYORS ÁRAJÁNLAT